Briklyoung X Rebel GardeN - I.s.M. Larf!

 

Aftermovie

Kijk hier de aftermovie van het Briklyoung taject in het kader van Rebel Garden!

‘Through the looking glass: In search of hope / nature / future’ is te zien in de tentoonstelling Rebel Garden van 13 april tot 1 september. De kunstinstallatie van Briklyoung is te vinden in het Museum Sint-Janshospitaal.

Briklyoungers | Erinn De Cloedt, Thomas De Neef, Leander De Rycke, Regina Mikheli, Caitlin Struyve, Isaak Roeland, Ziebe Van Mulders, Mattis Bailliu, Ani Koleva, Judith Roels, Liselore Bulcke, Sara Elefante en Emma Vandeghinste 

Coaching en kunstenaars | Joachim Gys (LARF!), Marie Vandeghinste (Musea Brugge), Hannah Bailliu (videokunst), Lindah Leah Nyirenda (spoken word), Sam Declercq (scenografie) en Climate Conscious.

Video | Karel Dierickx en Marie Vandeghinste

Fotografie | Marie Vandeghinste

Kick-off • 1/11/2023

Op 11 november 2023 kwamen we voor het eerst samen voor de aftrap van Briklyoung x Rebel Garden. We leerden elkaar beter kennen via een inlevingsopdracht waarbij we ons inbeelden ons te bevinden in een woestijn en een bos die aangetast waren door de klimaatveranderingen. Uitzonderlijk dit jaar is dat de tentoonstelling Rebel Garden waarrond we werken, nog niet te bezichtigen is. We maken dit jaar zelf een kunstinstallatie die tentoongesteld zal woorden gedurende de hele duur van Rebel Garden: 13 april - 1 september. Ook nieuw dit jaar is het feit dat je op elk moment nog kan instappen om op deze manier zo veel mogelijk jongeren een stem te geven in het creatieproces. Wat het concept in zal houden, beslissen we geleidelijk aan samen.

 

Klimaatsessie 9/12/2023•Met Climate Conscious

In december werden we ondergedompeld door Lore van Climate Conscious in de harde realiteit van de klimaat verandering. Maar daarnaast gaf ze constructieve info over hoe we dingen kunnen aanpakken en veranderen. Climate Conscious is een groep jongeren die beseften dat ze iets wilden betekenen voor het klimaat, waardoor ze besloten een collectief te vormen die andere mensen bijleren wat de klimaatverandering allemaal inhoud. Na deze boeiende sessie gingen we artistiek aan de slag in een tweede luik begeleid door Liselore die zelf ook lid is van Climate Conscious en daarnaast illustratie studeert. We tekende onze beste herinnering aan de natuur die ons nauw aan het hart ligt.

 

audio- en videokunst deel 1 • met Hannah Bailliu & Joachim Gys 20/01/2023

In de derde sessie gingen we op zoek naar de natuur in de stad. Met een camera en opname apparatuur trokken we de stad in. Door de aandacht te verleggen naar de natuur vastleggen op beeld veranderd je focus terwijl je door de stad loopt. Plaatsten die dagelijkse kost zijn werden plots een spektakel. De ondergaande zon, sneeuw en vogels werden ons onderwerp. Daarnaast bezochten we de locatie waar onze kunstinstallatie zal komen. We krijgen in de tentoonstelling een box van 6mx4m die we volledig mogen invullen.

 

audio- en videokunst deel 2 • met Hannah Bailliu & Joachim Gys 3/02/2024

In deze workshop gingen we aan de slag met het beeld en audio materiaal die verzameld was tijdens de vorige sessie. We zochten nieuwe betekenissen te geven aan de beelden die losgetrokken van hun originele context. Dit zorgde voor inspirerende nieuwe betekenissen.

Daarnaast werd er ook geëxperimenteerd met audio. Zo verzorgen de jongeren zelf de soundscape die op de achtergrond van de video zal komen.

 

slam poetry • met Lindah Leah Nyirenda 17/02/2024

Lindah Leah Nyirenda gaf ons een workshop Slam Poetry. De kern van slam poetry ligt in authenticiteit en urgentie. Het betreft thema’s die jou persoonlijk aangaan en waar je anderen wil over laten nadenken. Hierdoor past een workshop slam poetry perfect bij het thema van de tentoonstelling; klimaat verandering. Na een opwarmingsoefeningen gingen we aan het schrijven waarbij vrije associatie en ongeremde gedachten de oorsprong vormden. De teksten die geschreven werden in deze workshop zullen opgenomen worden om zo een deel te vormen van de kunstinstallatie.

 

Montage, opname, interviews • 02/03/2024

Op 2 maart werd de sessie opgedeeld. Er werden opnames gemaakt van de teksten die geschreven waren tijdens de Slam Poetry workshop, er werd gemonteerd, de jongeren werden geïnterviewd en daarnaast hielden we een brainstorm sessie over de opbouw en scenografie van de ruimte waarin we zullen werken. De puzzelstukken die we verzamelden de laatste weken beginnen samen te vallen in één geheel: een immersieve, audiovisuele kunstinstallatie. De Briklyoungers willen namelijk een indruk nalaten op de bezoeker en hen daarnaast hoop geven.

 

brainstorm scenografie • met Sam Declercq 16/03/2024

Sam Declercq nodigde ons uit in zijn atelier in Aalter om na te denken over de ruimtelijke invulling van onze ruimte. In zijn atelier werd er een kleine mock-up gemaakt van de box waarin we werken in de tentoonstelling. Zo konden we inbeelden hoe de bezoeker de ruimte zal betreden, en wat we willen als indruk creëren. Daarnaast vormde de omgeving van Sam’s atelier een goede inspiratiebron. Hij heeft er heel wat materiaal verzameld die in de installatie kan gebruikt worden. De grootste inspiratie was een grote discobol. Wat als we projecteren op een reflecterend object? We willen hetzelfde effect nastreven. Als afsluiter maakte Sam heerlijke pizza’s voor ons.

 

Opbouw in Museum sint-janshospitaal • 30/03 • 6/04 • 8/04/2024

Als laatste luik van het traject begonnen we op 30 maart aan de opbouw van de installatie. Twee weken later is de opening van de tentoonstelling! We experimenteerden met reddingsdekens die naast een symbolische betekenis een mooie reflectie opleveren van onze projectie. De video werd afgewerkt. In de installatie zie je de video fragmentarisch op verschillende doeken en een raam. Het bied een blik of een uitzicht naar een ongekende toekomst. In welke richting reflecteert de toekomst? En wie wijst ons de weg? De installatie ‘Through the looking glass: In search of hope / nature / future’ is een daad van hoop, op zoek naar verborgen natuur in de stad of naar woorden die passen bij verzet. Waar breekt de mens in op natuur? Door aandacht te vestigen op deze voortdurend verweefde verhouding toont de installatie zich hoopvol over een hernieuwde appreciatie van de mens ten opzichte van zijn omgeving.


Volg ons op instagram: